مقالات علمی

ارزش غذایی بادمجان

ارزش غذایی بادمجان

بادمجان یک ماده غذایی همه کاره و خوشمزه است که علاوه بر اینکه می توانید در اغلب غذاها آن را استفاده کنید و از طعم دلچسب خامه ای و نرم آن که بعد از پختن ایجاد می شود لذت ببرید. می توانید از آن در تهیه پیش غذاها و سالادهای مختلف نیز استفاده کنید و از فواید سلامتی آن بهره مند شوید.

اگر بادمجان را به شیوه ی سنتی و در روغن زیاد درست نکنید، می توانیم بگوییم بادمجان به طور کلی یک ماده ی غذایی کم کالری است . برای حفظ ارزش غذایی بادمجان و بهره گیری از خواص و فواید آن بهتر است روش صحیح طبخ و پخت آن را بدانید. 

در این مقاله قصد داریم از ارزش غذایی بادمجان تا فواید و مضرات آن و همچنین بهترین روش پخت و طبخ بادمجان را برای شما بیان کنیم تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

یک وعده بادمجان چه فوایدی برای شما دارد؟

یک وعده بادمجان می تواند حداقل 5 درصد از نیاز روزانه شما به فیبر، مس، منگنز، B-6 و تیامین را تامین کند. همچنین حاوی سایر ویتامین ها و مواد معدنی است.

علاوه بر این، بادمجان منبع ترکیبات فنلی است که به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کند.

آنتی اکسیدان ها مولکول هایی هستند که به بدن در از بین بردن رادیکال های آزاد کمک می کنند – مولکول های ناپایداری که در صورت تجمع در مقادیر زیاد می توانند به سلول ها آسیب برسانند. غذاهای حاوی آنتی اکسیدان ممکن است به پیشگیری از طیف وسیعی از بیماری ها کمک کنند.

حقایق تغذیه ای و ارزش غذایی بادمجان

شاید برایتان جالب باشد که بدانید، یک فنجان بادمجان خام مکعبی (82 گرم)، 20 کالری، 0.8 گرم پروتئین، 4.8 گرم کربوهیدرات و 0.1 گرم چربی دارد.

کربوهیدرات ها: یک فنجان بادمجان خام حاوی 4.8 گرم کربوهیدرات است که حدود نیمی از آن از فیبر (2.4 گرم) تامین می شود. همچنین تقریباً 3 گرم قند طبیعی در بادمجان وجود دارد.

بادمجان یک غذای کم گلیسمی است. غداهای کم گلیسمی برای افراد دیابتی مناسب است.

چربی ها: بادمجان تقریباً کاملاً بدون چربی است.

پروتئین: در یک وعده بادمجان کمتر از 1 گرم پروتئین وجود دارد.

ویتامین ها و مواد معدنی: بادمجان منبع قابل توجهی از اکثر ویتامین ها و مواد معدنی نیست. با این حال، این سبزی منگنز (10 درصد از مصرف روزانه) و مقدار کمی پتاسیم، ویتامین K، ویتامین C، ویتامین B6، نیاسین، مس و منیزیم را برای بدن شما تامین می کند.

فواید مصرف بادمجان برای بدن

آنتی اکسیدان بالا

بادمجان علاوه بر داشتن انواع ویتامین ها و مواد معدنی، دارای تعداد زیادی آنتی اکسیدان است.

مطالعات نشان داده اند که آنتی اکسیدان ها می توانند از بسیاری از انواع بیماری های مزمن مانند بیماری قلبی و سرطان جلوگیری کنند.

بادمجان ها به ویژه سرشار از آنتوسیانین هستند، نوعی رنگدانه با خواص آنتی اکسیدانی که مسئول رنگ زیبای بادمجان است.

به طور خاص، آنتوسیانین موجود در بادمجان به نام ناسونین بسیار مفید است.

کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و نقرس

بخاطر آنتی اکسیدان های بالا، بادمجان برای سلامت قلب مفید است. همچنین بادمجان می تواند به عنوان یک جایگزین برای گوشت در افراد مبتلا به نقرس تجویز شود. افرادی که از بیماری نقرس رنج می برند باید مصرف گوشت را محدود کنند و بجای آن از سبزیجاتی چون بادمجان استفاده کنند. اگر شما به نقرس مبتلا هستید می توانید برای کنترل علائم خود مقاله ی بهترین رژیم غذایی نقرس را مطالعه کنید.

کنترل قند خون

افزودن بادمجان به رژیم غذایی به کنترل قند خون شما کمک کند. این در درجه اول به این دلیل است که بادمجان ها سرشار از فیبر هستند که به طور دست نخورده از دستگاه گوارش عبور می کنند.

فیبر می تواند قند خون را با کاهش سرعت هضم و جذب قند در بدن کاهش دهد. جذب آهسته تر، سطح قند خون را ثابت نگه می دارد و از افزایش ناگهانی قند خون جلوگیری می کند.

تحقیقات نشان می دهد که پلی فنول ها یا ترکیبات گیاهی طبیعی موجود در غذاهایی مانند بادمجان ممکن است جذب قند را کاهش داده و ترشح انسولین را افزایش دهد که هر دو می توانند به کاهش قند خون کمک کنند.

کمک به کاهش وزن 

بادمجان ها سرشار از فیبر است و یک غذای کم کالری محسوب می شود. شما می توانید آن را به یک مکمل عالی برای هر رژیم غذایی کاهش وزن خود اضافه کنید.

فیبر از طریق دستگاه گوارش به آرامی حرکت می کند و می تواند مدت بیشتری شما را سیر نگه دارد و کالری دریافتی را کاهش دهد.

علاوه بر این، بادمجان ها اغلب به عنوان جایگزینی مناسب با فیبر بالا و کالری کم برای خوراکی های با کالری بالاست که در رژیم های غذایی کاهش وزن تجویز می شود. برای آشنایی بیشتر با این رژیم ها می توانید مقاله ی رژیم کرب سایکلینگ چیست؟ را مطالعه کنید.

خطرات احتمالی مصرف بادمجان برای بدن

بادمجان و سایر سبزیجات شب بو دارای ماده شیمیایی سولانین هستند که ممکن است در برخی از افراد ایجاد التهاب و آلرژی کنند. همچنین این ماده می تواند بیماری هایی مانند آرتریت را بدتر می کند.

هیچ مدرک محکمی مبنی بر اینکه مقدار کمی سولانین در بادمجان علائم آرتریت را بدتر می کند وجود ندارد. اما اگر متوجه شدید که پس از خوردن بادمجان درد مفاصل شما تشدید می شود، از خوردن آن اجتناب کنید.

بادمجان حاوی اگزالات است، غذاهای حاوی اگزالات، مانند بادمجان، ممکن است برای افراد مستعد ابتلا به سنگ کلیه مناسب نباشد. اگر شما مستعد سنگ کلیه هستید، باید مصرف غذاهای حاوی اگزالات را محدود کند.

بهترین روش طبخ بادمجان

هر کسی حداقل یک بار بادمجان را طبخ کرده باشد، می داند که بادمجان به شدت روغن را جذب می کند. بهترین روش طبخ آن به صورت بخارپز یا داخل فر است که حداقل میزان روغن را جذب کند.

اگر دوست دارید یک وعده بادمجان خوشمزه را میل کنید می توانید بعد از بخارپز شدن آن با اسپری کردن روغن داخل مایتابه آن را اندکی تف دهید تا طعم دلچسبی را ایجاد کند.

بادمجان پخته شده را می تواند به سالاد و ماست نیز بیفزاید و از طعم دلچسب آن لذت ببرید.

بادمجان داخل فر

نکات کاربردی برای انتخاب و نگهداری بادمجان

برای انتخاب بادمجان مناسب باید بدانید که بادمجان ها نسبت به اندازه شان باید سفت و تا حدودی سنگین باشند، پوستی صاف و براق و رنگ بنفش تند داشته باشند. از خرید هر چیزی که پژمرده، کبود باشد یا دچار تغییر رنگ شده باشد اجتناب کنید. 

بادمجان را تا زمانی که برای استفاده آماده شوند در یخچال نگهداری کنید. دست نخورده ماندن بادمجان باعث حفظ ظاهر و شادابی آن می شود.

بادمجان به طور طبیعی کمی تلخ است. برای استفاده بعد از پوست کردن آن بهتر است که روی آن نمک بپاشید و بگذارید 30 دقیقه بماند. نمک مقداری از تلخی را از بین می برد. همچنین از جذب روغن زیاد و چرب شدن بادمجان در هنگام پخت جلوگیری می کند. قبل از پختن نمک آن را بشویید، زیرا مصرف زیاد نمک برای بدن مضر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *