برنامه غذایی کودک یک ساله از این لحاظ دارای اهمیت است که کودک شما وارد مرحله ی جدیدی از رشد می شود و اگر نیازهای غذایی او به اندازه تامین نشود، رشد او کند می شود. بنابراین نیازهای تغذیه کودک یک ساله کمی متفاوت است. به جای تکیه بر شیر مادر یا شیر خشک غنی شده با آهن برای تامین مواد مغذی او، کودک در این سن به برنامه ی غذایی نیاز دارد که تمام گروه مواد مغذی بدن را دارا باشد.
حالا که دریافیتم برنامه غذایی کودک یک ساله نیاز به مواد مغذی بالایی برای رشد مغزی و اندامی دارد، نیاز است بدانیم که چگونه و با چه ترکیباتی تغذیه را برای کودک مان تکمیل کنیم. اینجاست که این راهنمای تغذیه کودکان نوپا وارد می شود! در اینجا دقیقاً نحوه تغذیه نوزادان بین 12 تا 24 ماه را برای شما بیان می کنیم.
نکاتی مهم در برنامه غذایی کودک یک ساله
1-محیط مثبت ایجاد کنید.
اشتهای کودک نوپای شما می تواند به سرعت تغییر کند – و یک روز به نظر می رسد که او تنها با هوا زنده می ماند، در حالی که روز بعد، شکم او یک گودال بی انتها است. مطمئن باشید، هر چقدر هم که این رفتارها گیج کننده و خسته کننده باشند، کاملا طبیعی هستند!
با در نظر گرفتن رویکرد اشتهای متفاوت بچه ها میتوانید استرس را از خود دور کنید و وعدههای غذایی را در محیطی مثبتتر برای کودک سرو کنید. باید بدانید که وظیفه والدین این است که انتخاب کنند چه زمانی و کجا غذاهای مغذی برای کودک خود فراهم کنند و وظیفه کودک تعیین این است که آیا غذا بخورد و چقدر بخورد. هیچ کس دوست ندارد مجبور شود غذا بخورد، درست است؟ اجازه بدهید که کودک خودش رابطه ی سالمی با غذا برقرار کند و تحت تاثیر زود و فشار شما مجبور به غذا خوردن نشود.
2-وعده های غذایی و میان وعده های متعادل
وعده های غذایی مغذی برای کودکان نوپا حاوی پروتئین، چربی های سالم، میوه ها، سبزیجات، لبنیات و غلات است. بسیاری از این گروه ها مواد مغذی ضروری مورد نیاز کودکان نوپا، از جمله آهن برای رشد مغز، ویتامین A برای بینایی و روی برای رشد و سلامت سیستم ایمنی را ارائه می دهند. هر غذایی مجموعه ای از مواد مغذی را فراهم می کند که نقش مهمی در سراسر بدن کودک شما ایفا می کند.
یک قانون کلی مفید این است که شامل سه گروه غذایی در وعدههای غذایی و دو گروه در میانوعدهها برای دادن انواع مواد مغذی به کودکان نوپا باشد. در اینجا گروه های غذایی کلیدی برای شما بیان می شود.
گروه غذایی کلیدی برای تغذیه کودک یک ساله
پروتئین
- مرغ پخته شده
- بوقلمون
- گوشت قرمز بدون چربی
- لوبیا و عدس
- محصولات سویا (انتخاب های پروتئینی قوی تر برای کودکان نوپا)
چربی های سالم
- آووکادو
- روغن زیتون
- کره بادام زمینی
- دانه های آسیاب شده
- ماهی های چرب
میوه ها و سبزیجات
- هر گونه میوه و سبزیجات تازه، منجمد یا میوه های کنسرو شده در آبمیوه
- سبزیجات کنسرو شده کم سدیم شسته شده و آبکش شده
لبنیات و غیر لبنیات
- شیر گاو کامل
- ماست
- شیر کامل
- پنیر
- پنیر دلمه
- ماست غیر لبنی غنی شده
- شیر سویا غنی شده
غلات و غلات کامل
- جو،
- برنج
- نان
- کینوآ
- غلات
- ماکارونی
اگر کودک شما به گلوتن حساسیت دارد، باید مواد غذایی حاوی گلوتن را از رژیم کودک خود حذف کنید.
3-مهارت خود تغذیه ای
کودکان نوپا در این سن سخت تلاش می کنند تا مستقل باشند و ممکن است شما را از خود دور کنند تا بتوانند کارها را به تنهایی انجام دهند. با تغذیه تفاوتی ندارد و بیشتر کودکان نوپا خواستار مشارکت فعال در زمان غذا هستند. این چیز خوبی است! مهارت های خود تغذیه با بهبود عملکرد شناختی مرتبط هستند. در اینجا برخی از مهارت هایی که ممکن است اکنون در حال توسعه باشند آورده شده است:
کودکان 1 ساله ممکن است بتوانند تکه های کوچک غذا را بردارند، با هر دو دست از فنجان باز استفاده کنند و تنوع بیشتری از غذاها را با بقیه اعضای خانواده بخورند.
کودکان 2 ساله ممکن است ،خود را با فینگر فود تغذیه کنند، فنجانی را با یک دست بگیرند، از قاشق استفاده کنند و یاد بگیرند که از چنگال استفاده کنند.
جای تعجب نیست که زمان صرف غذا می تواند استرس زا (و کثیف) باشد، اما این سال ها زیاد طول نمی کشد! نوزاد شما از کاوش حسی از طریق غذا لذت می برد و در معرض طعم ها، بافت ها و لمس های مختلف با دست و دهان خود قرار می گیرد. این فرآیند خوب است و می تواند در رشد آنها مفید باشد، و به آنها تجربیات عملی در مورد غذاهای جدید می دهد تا از پرخاشگری کاسته شود. و اگر کودک شما غذا را پرتاب می کند، راه های عملی برای پایان دادن به جنون غذا وجود دارد.
الگوی تغذیه سالم
بسیاری از والدین از خوردن میوه و سبزیجات به اندازه کافی توسط کودکان نوپاشان عذاب میکشند، بهویژه زمانی که غذا خوردن در حدود 24 ماهگی شروع میکند. اکثر بزرگسالان به اندازه کافی میوه و سبزیجات نمی خورند! کودکان نوپا به طور فزاینده ای به خوردن آنچه والدین دارند علاقه مند می شوند، بنابراین الگوبرداری از رفتارهای سالم، مانند خوردن غذاهای غنی از مواد مغذی، کودک شما را تشویق می کند که همین کار را انجام دهد! برای داشتن یک الگوی تغذیه ای درست برپایه سبزیجات پیشنهاد می شود مقاله ی رژیم مدیترانه ای را مطالعه کنید.
قند و سدیم اضافه شده را به حداقل برسانید.
شکم کودکان نوپا به سرعت پر می شود، به این معنی که هر لقمه مهم است! بنابراین در مهمونی ها و مجالس توجه کنید کودک شما قبل از خوردن غذا از خوردن تنقلات و خوراکی های شیرین و قند دار یا با سدیم بالا مثل پفک اجتناب کند. این خوراکی ها علاوه بر ایجاد حس سیری کاذب باعث تاثیرات منفی بر عملکرد بدنی کودکان می شوند.